Nuffnang Ads

Tuesday, 31 January 2012

Bela hamster..



Si Bolat dan Si Noneng..
Dah macam tajuk kisah dongeng dulu kala pulak.. Haish dok eh.. Tu nama hamster cute miut piut aku la.. Dua ekor je.. Dua-dua jantan.. Nak letak pic diorang tak reti posing pulak.. Hahaha Malas la nak bela yang betina kang beranak takde sapa nak jaga pulak.. Bukan tak kesian, dulu pernah la campurkan dengan hamster betina yang lain, tapi diorang tetap tido berdua jugak tanpa hiraukan si betina tuh.. Kui3.. Demand sangat kot nak yang cantik aje..

Selain ikan laga, hamster ni la tempat aku beramah mesra bila bosan.. Bulu nya halus,lembut dipegang.. Comel pulak tu..



Meh aku bagitau cara bela hamster tanpa tauliah meh:



Jaga hamster ni mudah je, ada sangkar, makanan, air, habuk kayu, itu dah memadai.. Sangkar nya kena la dibersihkan sekurang-kurang nya sekali seminggu.. Kalau banyak hamster nya, makin kerap la korang kena bersihkan sangkar nya tu.. Sebab banyak proses tahi berlaku.. Hahha.. Nak bagi sangkar tu wangi, korang beli la pasir atau shampoo tuk hamster tu.. Pasir tu fungsi nya untuk mandikan hamster, secara automatik nya si hamster akan 'mandi' guna pasir tu.. Shampoo pulak aku sembur je pada sangkar dan juga pada bulu nya.. Nah maka wangi la hamster tu..

Mandi kan pulak, sesetengah orang tak bagi mandi kan hamster, tapi aku lenjan je.. Amek air separuh gayung, tuang la shampoo then soh la hamster tu berenang-renang ketepian, bila dah te kepi aku ke tengahkan  dia balik.. Hahaha Sampai la aku puas hati dengan tahap bersihnya..

After mandi kan tu aku lap-lap sikit, then terus masuk kan semula dalam sangkar nya.. Tadaa mudah kan.. Nampak kejam pada kali pertama, tapi hamster aku dah biasa ngan rutin macam tu lama-kelamaan.. Lepas kering bulu nya akan gebu sangat-sangat..

Bajet untuk bela hamster pun tak mahal sangat.. RM40++ pon dah cukup tuk permulaan.. Tapi jangan kedekut makanan pulak.. Tu dah menganiaya binatang nama nya.. Makanan dan habuk hamster ni tak mahal pun dalam RM6 je..

So kepada sape-sape nak bela tu sila la yer, kalau nak cari hamster contact aku meh.. Aku kenalkan pada kawan aku yang ada stok hamster.. Bukan apa semalam aku pergi la pet shop ni, ada orang cari hamster.. Tapi kedai tu cuma ada dua ekor je, tak comel pulak tu.. Kesian kat mereka terpaksa beli tanpa pilihan..

p/s: jeles tengok member bela arnab yang lagi gebu dari hamster aku..  huhuhu..


6 comments:

Syadatul Adawiya said...

arnab busuk.

tanpaDAKWAT said...

kena la bersihkan selalu.. bak kata kawan aku tu, tu sumer bergantung pada tahap rajin tuan nya..

honey said...

aku nak yg mcm hamster ko ni.ade x?duk mana?

Nur Azila said...

hahahaha...... sakit perut aku baca part mandi tu...

Nu Ha said...

Nak hamster jenis syrian ada?

Nu Ha said...

Nak hamster jenis syrian ada?