Nuffnang Ads

Saturday, 3 March 2012

Cara Kira Bayaran Bulanan Kereta




Hari ni sempena aku dok melenggang takde menda nak buat.. Meh aku nak bagitau cara macam mana nak kira bayaran bulanan kereta.. Kepada yang dah tau, takpe, buat-buat tak tahu.. Hehe And if I make a Mistake, bagitau wokehh..




Bukan apa, dulu masa aku beli kereta kesayangan aku iaitu mini lambogini, aku tak tahu langsung macam mana nak kira benda nih.. Mungkin dengan ini kepada sesiapa yang nak beli kereta boleh la tahu bajet bulanan korang, tak gitu adik-adik, kakak-kakak dan abang-abang semua??





Perkara pertama sekali yang kena tahu ialah :

    * Harga kereta
    * Diskaun yang diberi (jika ada)
    * Interest bank (bergantung kepada budi bicara pihak bank-selalunya assume aje 3.5%)
    * Tempoh bayaran (contoh ikat 9 tahun bersamaa dengan 108 bulan)
    * Downpayment permulaan korang (biasa nya 10% dari harga kereta)




Nak bercerita tanpa contoh ni tak berapa best la kan.. Ibarat tengok wayang bisu..





Hari ini korang datang ke kedai kereta dan si penjual akan tanya kereta jenis apa yang kita minat.. Bla bla Alza, bla bla Myvi bla bla Viva..


Maka si penjual akan tanya downpayment nak bayar, gaji kita, ada komitmen bayaran bulanan ke tidak, blacklist kah anda..




Bila dah settle si penjual akan keluarkan kalkulator ajaib mereka..


Standard Calculator



Ini formula nya : Harga kereta X Tahun X Interest bank + Harga kereta  / Bulan





Lets say, Harga kereta ialah 70,000, ikat 9 tahun, interest bank 3.5% dan tempoh bayaran 108 bulan..


Maka,      70,000 * 9 * 3.5% + 70,000 / 108 = RM 853 Sebulan


Tapi itu kalau kes Full Loan..




Kalau korang bayar downpayment kes nya akan jadi macam nih


Downpayment = 10% dari harga kereta = RM 7,000


Harga kereta baru = Harga kereta - Downpayment =  70,000 - 7,000 = RM 63,000


Guna semula formula tadi : 63,000 * 9 * 3.5% +63,000 / 108 = RM767 Sebulan




Semakin besar downpayment, semakin ringan tahap bebanan bulanan anda.. Maka, kumpul la duit awal-awal yer.. Dengar kata bank akan tetap kan at least 30% downpayment.. Hohoooo..





Nota kaki : 
Mana-mana yang abah korang bayarkan kereta tu.. 
Anda memang bertuah..
 Kui3..




6 comments:

YOUsoF said...

Terima kasih perkongsiaanya wahai
Acad..


Semakin besar downpayment, semakin ringan tahap bebanan bulanan anda. Maka, hargai dan sayangilah harta anda sebaik mungkin. ;D

Hanie Dew said...

Mula la menyimpan dari skrg....

ehhbulan said...
This comment has been removed by the author.
ehhbulan said...

pengiraan ke 2 tu salah..cube kire balik betul2..mohon maaf..

arshad muhamad said...

thanks ehhbulann !

Si NurA said...

calculation pelik la.. mcm salah