Nuffnang Ads

Sunday, 12 May 2013

Gulp !




Hai,
Hello,
&
Assalamualaikum..


Pagi Isnin yang penuh kerinduan, kesyahduan, ketenangan sebab kena kerja ni aku nak share sikit pengalaman di interview.. Sebelum terlupa pengalaman indah nih..

Alkisah bermula tatkala....

Petang hari Selasa.. Hmmm Selasa la.. Aku dapat satu mesej yang cakap aku ada interview di sebuah kolej swasta.. Sebagai Pensyarah.. Aku kena ada kat sana dalam pukul 9.30am hari Khamis..

Seperti biasa, nebes tetap ada, tapi aku seperti biasa la dengan prinsip harap tak harap sangat dalam hati beriya2.. Dalam perkiraan aku aku cuma ada hari selasa dan rabu je untuk buat persiapan.. 

Dua hari persiapan ala kadar..Rabu malam khamis sempat buat research sikit..Tiba-tiba terbaca pengalaman orang cakap..


Kena bawa MOCK TEACHING !

Mengamuk terkencing aku tau la.. 
Hmm dengan gigih aku download, siap download aku pon tertido..

Hmm pagi hari khamis penuh gemilang tu aku sampai agak ontime jugak around 9.20am..
Bukan datang lambat masalah nya, cuma aku tersalah masuk tempat menunggu..
Feeling-feeling catwalk rupa nya salah tempat..
Bukan apa, biasa nya kalau ikut logik memang terus la ke tempat receptionist kan ?



Rupa-rupa nya aku the one and only yang dapat mesej, candidate lain semua diorang call dan beri sedikit penerangan..



"Kak, memang takde orang lain interview ke kak ?"


"Ada, ramai yang dah tunggu kat atas.. " Kata kakak tu



"Adik takde di bagitau ke kena pergi tempat bla bla bla.... ke ?" Sambung kakak tadi


"Takde pulak, saya cuma dapat sms je suruh datang interview.. "


"Owh selalu camtu bila kitorang tak dapat nak call, baru kitorang sms !"


"Bila pulak aku off henpon ??" Kata Acadd bermonolog dalaman




Bila masuk ke ruang menunggu hati macam biasa la, Dub Dab Dub Dab tapi versi Dag Dig Dug haha..



Lepas isi borang dan segala macam hal maka giliran menunggu pon tiba.. 


Masa menunggu tu ada ura-ura mengatakan..
Ada dua sesi
Pertama, interview,kalau lepas kena mock teaching..


Makin berdebar bila ada calon terus disuruh balik !

OMG !


Tapi takpe, sempat ada makcik kata muka aku macam budak 20 tahun..
Hihihi Bangga-bangga jugak, tapi untuk sessi interview macam ni aku rela nampak macam 40 tahun, baru la orang confident nak amek bekerja ye takk ? Bertambah kelam ada dua orang keluar dengan muka yang amat masam sekali..


"Apesal muka dia masam sangat tu ?" Kata calon A

"Ala dia psycho je tu .."
"Reverse psychology la tu !" Kata calon B


"^___________^" Acadd senyum je..



Tapi dah nama pon Acadd, muka kelam kabut mesti terserlah..
Sampai calon B perasan..

"Ala nak watpe nak nebes, apa nak di nebes kan ?" kata Calon B riak


Lalu Acadd dengan penuh sopan cakap..


"Semua yang nama nya manusia mesti rasa perasaan macam ni.." Tetiba formal


"Kecuali kalau takde perasaan !" tambah calon A sambil menjeling sindir


Si B yang konon poyo tadi pon terus cakap..

"hah yelah si Prof Bla bla bla pon ada cakap yang Nebes is Normal."


"Tadi kata lain, ni cakap lain pulak !"
"adoyai" Kata Acadd dalam hati..



Dalam bidang aku, calon dikehendaki masuk berdua dengan calon lain.. Rasa macam taknak masuk bila dapat tau pesaing sebilik aku tu ada Master..  Yelah kalau ikut logik akal, mesti la si budak tu lebih baik dari aku, pengalaman pon banyak.. Tua pon tua hahaha..

Nah dalam bilik tu takda soalan formal diajukan.. lebih kepada peribadi.. boleh kerja lama ke, dah kawen ke, nak gaji berapa.. Ahli panel nya ada LIMA orang ! 


Bla bla bla, nanti awak berdua tunggu sekejap, lepas ni buat mock teaching..


Masa ni aku sangat amat gelabah, nasib baik pagi tadi aku sempat pindah kan slide yang aku download masuk dalam pendrive.. Bertambah tak best bila aku sendiri tak tau slide apa dalam tu. Sebab tak sempat tengok lagi.. Uwwaaa..


Tup -tup ..

Chapter 3 - Networking..

Lega..


Mula la aku bercakap, membaca, dan termanggu.. hahaha.. Sampai kat slide ke4 je si ketua panel mencelah..

"Awak tau tak yang awak sebenarnya macam buat presentation sama macam zaman awak belajar dulu, bla bla bla.. Tapi suara awak kuat, bagus.. Kalau awak diterima, kami akan ajar macam mana nak mengajar dengan betol.. "


Ayat-ayat camtu dah biasa aku dengar, hahhaa.. Yelah aku cuma ada pengalaman ajar budak sekolah, tuisyen, tu pon paling ramai Lapan Orang.. Hahaha..

Tapi seronok pulak interview yang membolehkan kita tunjuk bakat camni.. Ngeh3.. So pasal dapat ke tak dapat itu aku tolak tepi, kalau dapat Alhamdulillah, tak dapat, aku teruskan kerja aku yang sekarang.. Heee~





Nota Kaki :
Resah gelisah mau naik pelamin makcik =)






4 comments:

Syadatul Adawiya said...

goodluck en acadd oi..mesti dptnye la.ko kn mmg pandai buat muke plastik.huhu

Nur Azila said...

Hahaha.. (gelak kejap baca komen kt atas tu). InshaAllah dapat.. cayokk2 acad..aja2 hwaiting!!

Jadi "pengepit penantin" :P

arshad muhamad said...

adah: Muka plastik ko kata aku.. aku belajar ngan kau kan dulu.. haha
Zila: Pengapit pengantin la bukan pengepit penantin..

Nur Azila said...

Aku buat bhasa kiasan je tu. Faham pun kau.hehe.