Nuffnang Ads

Sunday, 17 June 2012

Patutkah Dipertikai??




Hye
Assalamualaikum
Apa khabar??
Sehat??



Tajuk:
Isu seorang pemimpin membeli benda yang dikatakan tidak patut dibeli sedangkan rakyatnya masih ramai lagi yang hidup miskin..



Entri kali ini aku nak bercerita sikit mengenai isu plat kereta WWW1 yang telah dibida sehingga mencecah 1/2 juta oleh Sultan Johor..


Bukan kerana aku orang johor maka aku menyebelahi Sultan Johor, tidak sama sekali.. Sesiapa pun yang membaca, terbaca atau dibacakan cerita ini pasti akan membuat kesimpulan sendiri sama ada ianya patut atau tidak patut..






Ianya patut dipertikaikan jika dan hanya jika :

1) Sultan Johor menggunakan duit rakyat jelata nya..
(contoh terdekat: Kalau Beliau guna duit aku..)

Ini kerana Sultan Johor tetap menjalankan tanggungjawabnya sebagai pemimpin dengan menyediakan peruntukan tertentu untuk rakyat..

Pihak yang mengkritik konon hanya memikirkan  kebajikan rakyat dan beranggapan Pemimpin harus memenuhi keperluan rakyat terlebih dahulu berbanding keperluan diri yang lagho.. Mungkin ada benarnya..

TETAPI





Ianya jadi tak patut dipertikai apabila:

1) Orang yang mempertikai itu sendiri pakai BMW/ALZA/CITRA/KENARI siap sportrim lagi manakala orang sekelilingnya nak makan pun susah..
(maksudnya: Dia kritik suruh orang derma, tapi dia boleh pulak beli kemahuan dan bukannya keperluan)





Aku bertanya pada seseorang: 
 (seseorang yang share >>LINK INI<< di facebook)

"Kenapa kau ada kemudahan internet sedangkan orang sekeliling kau ada yang tak cukup makan?? Kenapa kau tak salurkan dana internet kau tu kepada diorang??" 

Jawapan mudah nya:
"AKU BUKAN PEMIMPIN"


-------------

"Cadd, pemimpin je ke kena berkorban menderma untuk membantu orang lain??"

"Taklah, semua manusia punya tanggungjawab yang sama dalam membantu orang yang memerlukan selagi mampu.."




Nota Kaki:
Berdiam dan memerhati adalah lebih mulia daripada bercakap dan melakukan perkara yang sama seperti yang dipertikai..


3 comments:

chemay said...

malas nak kecoh pasal ni.
duit diorang.
sukahati diorang lah nak beli apa pun.
yang over2 tu kenapa?
jeles lettewww diorang tak dapat nombor plat macam sultan johor.
ceitttt.
butthurt betul..

kita wat cool je kan?
duit internet nak berblog.
jangan disoal.
sentappp dah nii.
hehehe
:P

arshad muhamad said...

Entri carca marba ni di post sebab ramai orang pertikaikan bende nih..

tiap orang ada keinginan, selagi tak menindas orang lain.. kira okey lah tu..

=)

Azham Vsvc said...

hehe...kecoh kan isu ni satu ketika dahulu? hehe...saya takda komen apa2 sebab tak tau psl isu ni betul2 hehehehehe