Nuffnang Ads

Sunday, 17 June 2012

Patutkah Dipertikai??




Hye
Assalamualaikum
Apa khabar??
Sehat??



Tajuk:
Isu seorang pemimpin membeli benda yang dikatakan tidak patut dibeli sedangkan rakyatnya masih ramai lagi yang hidup miskin..



Entri kali ini aku nak bercerita sikit mengenai isu plat kereta WWW1 yang telah dibida sehingga mencecah 1/2 juta oleh Sultan Johor..


Bukan kerana aku orang johor maka aku menyebelahi Sultan Johor, tidak sama sekali.. Sesiapa pun yang membaca, terbaca atau dibacakan cerita ini pasti akan membuat kesimpulan sendiri sama ada ianya patut atau tidak patut..






Ianya patut dipertikaikan jika dan hanya jika :

1) Sultan Johor menggunakan duit rakyat jelata nya..
(contoh terdekat: Kalau Beliau guna duit aku..)

Ini kerana Sultan Johor tetap menjalankan tanggungjawabnya sebagai pemimpin dengan menyediakan peruntukan tertentu untuk rakyat..

Pihak yang mengkritik konon hanya memikirkan  kebajikan rakyat dan beranggapan Pemimpin harus memenuhi keperluan rakyat terlebih dahulu berbanding keperluan diri yang lagho.. Mungkin ada benarnya..

TETAPI





Ianya jadi tak patut dipertikai apabila:

1) Orang yang mempertikai itu sendiri pakai BMW/ALZA/CITRA/KENARI siap sportrim lagi manakala orang sekelilingnya nak makan pun susah..
(maksudnya: Dia kritik suruh orang derma, tapi dia boleh pulak beli kemahuan dan bukannya keperluan)





Aku bertanya pada seseorang: 
 (seseorang yang share >>LINK INI<< di facebook)

"Kenapa kau ada kemudahan internet sedangkan orang sekeliling kau ada yang tak cukup makan?? Kenapa kau tak salurkan dana internet kau tu kepada diorang??" 

Jawapan mudah nya:
"AKU BUKAN PEMIMPIN"


-------------

"Cadd, pemimpin je ke kena berkorban menderma untuk membantu orang lain??"

"Taklah, semua manusia punya tanggungjawab yang sama dalam membantu orang yang memerlukan selagi mampu.."




Nota Kaki:
Berdiam dan memerhati adalah lebih mulia daripada bercakap dan melakukan perkara yang sama seperti yang dipertikai..


Saturday, 16 June 2012

Nirwana Band : Sudah Cukup Sudah






Lagu tema minggu ini:



Nirwana Band : Sudah Cukup Sudah


Inikah caramu membalas cintaku
Kau nodai cinta yang ku beri
Inikah caramu membalas sayangku
Kau lukai sayangku untukmu.

C/ Teganya kau menari diatas tangisanku
Kau permainkanku sesuka hatimu

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai disini saja
Daripada hati gelisa
Cintaku kau balas dengan dusta

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai disini saja
Daripada batin tersiksa
Lebih baik ku pergi saja

Tlah berulangkali kucoba mengalah
ternyata sabarku tak berarti untukmu

Ulang
C/ 3x




Nota Kaki:
Yang lalu biarkan berlalu, fokus lah pada perkara yang mendatang..




Thursday, 14 June 2012

Nak EK EK pon tak senang.. (2)




Hi
Assalamulaikum
Apa Khabar??
Sihat??
Nak dijadikan cerita maka aku pon masuk lah ke toilet tu, dok menunggu giliran sambil belek-belek rambut kasi elok skit aku pun terperasan la seorang laki ni dok menunggu turn agak nya fikir aku, dia menyangkung sambil sandar kat dinding.. 


kejadian pantas sepantas viva opsss silap mini lambogini aku pun berlaku..


Seorang lelaki keluar dari toilet tengah, dan dengan penuh hemah lagi berdedikasi aku pun bagi lah si penyangkung tu masuk dulu.. yelah sebab dia yang terlebih dulu menunggu dari aku..



Isu nya sekarang ialah insan yang dok menyangkung tu rupa nya tengah ek ek, maka berjalan itik la si penyangkung itu masuk ke toilet yang baru dikosongkan sambil meninggalkan hasil ek ek kan dia tuh.. seluar habes londeh dah masa tuh..



"Habes tu kau tengok semua la Cadd??"



"Yelah, kalau aku tak tengok watpe aku cerita!!"





Moral:
Jangan lah termenung terlalu lama di dalam jamban kerana menungan/renungan anda itu mengundang padah pada orang lain terutama pada yang tak kuat kemut hahaha..




Nota Kaki:
Kesian bila keadaan memerlukan takde siapa nak bantu..










Tuesday, 12 June 2012

Nak EK EK pon tak senang..





Hi
Assalamulaikum
Apa Khabar??
Sihat??




Nak tanya la seumur hidup korang pernah tak nampak orang EK EK depan mata sendiri, adik2 kecik yang dok EK EK dalam pampers tu tak kira lah..


Kejadian ni berlaku kat aku masa sedap dok layan perut kenyang di satu pasaraya yang agak sesak dek kerana ramai pengunjung..


Alkisah after makan tengahari bersantapkan Ayam Penyet yang sedap lagi lazat apetah lagi dengan pedas nya yang menyengat maka terasa pulak nak terkucil dan nak dandan rambut skit  , tiba-tiba jeng jeng jeng..


"Haish ko Cad nak jeng jeng jeng plak macam la best sangat cerita kau ni"




"Memang la jeng jeng jeng, kalau pang pang pang senget muka kau kang.."



Maka Acad pon tersentap kejap.. 
"yelah sambung la cerita..."



"Disaat aku melangkah masuk toilet yang jumlah nya ada tiga tu, aku pon tengok la cermin buat rambut kononnya, masa tu kesemua toilet penuh.."

"maka..."




"Cepat la cerita kau nih Cad, siap nak main maka maka pulak.. haishh.."



"Eh okey tau aku main maka maka, kalau aku main kaca kaca, bersepai muka kau.."



"Okey sorry.. huhu so maka apa??"



"Maka aku pun ngantuk, lain kali la aku cerita.. Hahahaha"





Nota Kaki:
Akibat terlalu mengharapkan sesuatu, bila tak dapat jangan frust menonggeng wokehh..








Natijah nya ialah...




Hi
Assalamulaikum..
Apa Khabar?
Sihat?






Situasi 1:




Situasi 2:




Situasi 3:




Situasi 4:




Situasi 5:







"Mana situasi nya Cadd??"














Nota Kaki:
Tujuh darab Tiga tolak Dua Puluh Satu sama dengan Kosong Kosong ooo..